14 grudnia, 2016

Żywność liofilizowana, a żywność instant

 

Proces liofilizacji to jak donosi nic innego jak suszenie przez zamrażanie. Sposób ten na przechowywanie żywności odkryli wiele lat temu Indianie Quechua. Jedzenie pozostawione w odpowiednich warunkach, jakimi są niskie ciśnienie i niska temperatura, zamarza i wytraca wodę (nawet 95-98%!), co daje mu dłuższą żywotność. Produkty liofilizowane nie tracą cennych białek, tłuszczów czy cukrów. Nie odnotowano nawet utraty witamin, składników mineralnych. Obecnie najchętniej korzystają z tych produktów osoby prowadzące zdrowy, ale intensywny tryb życia. Szybkie w przygotowaniu produkty liofilizowane zapewniają dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych elementów ni dostarczając przy tym konserwantów, wzmacniaczy, polepszaczy smaków, czy barwników. Liofilizowaniu poddawane są warzywa, owoce, grzyby, ale także małe kawałki mięsa czy ryb, które jednak będą mieć krótszy termin przydatności niż liofilizowane produkty roślinne.

Nie należy mylić liofilizacji z produktami instant. Różnice są oczywiste. Produkty liofilizowane są w 100% naturalne. Natomiast żywność instant poddawana jest innego rodzaju obróbce – w jej produkcji korzysta się z wysokich temperatur, soli i szkodliwych dodatków. Podczas gdy żywność liofilizowana zachowuje smak, produkty instant pozyskują smak przy użyciu chemii (spulchniaczy, wzmacniaczy smaku, tłuszczów trans, barwników, aromatów etc.). Warto więc nie mylić tych dwóch procesów i mądrze wybierać produkty spożywcze.

journal-blog