Styczeń 29, 2017

Przetwarzane jedzenie – czym jest? Czemu go unikać?

Najbardziej popularną i dokładną definicję jedzenia przetworzonego stworzył doktor Michael Greger. Mówi on, że „jedzenie przetworzone to takie, z którego usunięto coś dobrego albo dodano do niego coś złego i analogicznie nieprzetworzone to takie, gdy nie dodaliśmy do niego niczego złego i nic dobrego nie zostało z niego usunięte”. Definicja ta pozwala na dokładność w ocenie dostępnych na rynku produktów. Według tej definicji sok pomarańczowy jest produktem przetworzonym, ponieważ produktem wyjściowym jest pomarańcza, z której usunięto błonnik w postaci białych skórek. Natomiast proszek kakaowy powstały po usunięciu z kakao tłuszczu kakaowego będzie klasyfikowany jako nieprzetworzony, ponieważ tłuszcz kakaowy jest obojętny dla ludzkiego organizmu, a nawet może działać na niekorzyść organizmu. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie wyżej wymienionego naukowca.

Naukowcy są zgodni, że należy spożywać jak najwięcej surowych warzyw i owoców , jak najmniej przetworzonych, wybierać takie, w które człowiek jak najmniej ingerował. Jeśli nie ma takiej konieczności, lepiej ich nie gotować, nie smażyć, nie piec etc. Surowe warzywa i owoce najlepiej zasilają organizm, zawierają wiele niezbędnych mikro i makro elementów. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennie spożywanego przez nas jedzenia, w stosunku 3:1, gdzie “3” to porcje warzyw, a “1” to ilość dziennie jedzonych owoców. Według wielu naukowych źródeł powoli odchodzi się od teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli jednak ktoś się na niego decyduje, dietetycy zauważają, że najlepiej jest posilić się rano zbożami i właśnie owocami.

Dlaczego? Skład owoców to głównie woda, białko, błonnik. Są źródłem witamin i minerałów, ale jest w nich obecna (i to w dużych ilościach) fruktoza, czyli prosty cukier. Ponieważ organizm wieczorem spowalnia metabolizm, zjedzenie owoców na noc może spowodować odłożenie się cukrów w tkance tłuszczowej – z tego względu nie powinno się jeść owoców na wieczór, ale jako potrzebne dla organizmu, będą świetną przekąską na poranny rozruch lub drugie śniadanie. Co ciekawe, zjedzenie owoców może wywołać nasilanie się uczucia głodu. Wynika to z nagłego wzrostu i następnie gwałtownego spadku insuliny wynikającego z szybkiego przyswajania przez organizm cukrów prostych. Takiego efektu możemy się spodziewać szczególnie po zjedzeniu bananów, winogron czy daktyli. Lekarze nie polecają zbytniego objadania się tymi owocami, ponieważ nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadwagi czy otyłości. Nazywają je owocami o wysokim indeksie glikemicznym – oznacza to, że mają one wysoki wpływ na poziom glukozy we krwi od 2 do 3 godzin po zjedzeniu ich. Im indeks glikemiczny owocu jest niższy tym dłużej nasz organizm go trawi i równocześnie mniej odkłada z niego kalorii w tkance tłuszczowej. Warto więc wiedzieć, które owoce dadzą nam poczucie sytości na dłużej i będą zdrowsze dla organizmu (oczywiście, trzymając się wciąż zasady jedzenia owoców maksymalnie dwa razy dziennie). Do owoców o niskim indeksie glikemicznym należą: jabłka, jabłka suszone, gruszki, arbuzy, grejpfruty, morele, pomarańcze, śliwki, śliwki suszone, truskawki, wiśnie.

journal-blog