Mimo wzrostu zainteresowania wegańskim stylem życia na świecie, w Polsce wciąż królują tradycyjne smaki i potrawy. Jednym z najczęściej używanych w polskiej kuchni produktów są jajka. Wysokie zainteresowanie tym produktem sprawia, że konkurencja na rynku nie maleje, co pozwala nam wybrać dokładnie takie jajka, jakich potrzebujemy. Jeśli kogoś nie stać na jaja ekologiczne może dostać jajka mniej smaczne, ale w dobrej cenie. Jeśli ktoś martwi się o los kur, może w prawie każdym sklepie dostać jaja tzw. „zerówki”, czyli jajka od szczęśliwej kury z wolnego wybiegu.
Na popularność jajek w polskiej kuchni wypływają dwa czynniki: pożywność i lista pomysłów na ich przygotowanie.
W Polsce najpopularniejsza będzie na pewno jajecznica serwowana z boczkiem lub kiełbasą, czasami cebulą lub innymi warzywami. Następne w kolejności będą jajka gotowane na miękko (z masłem i solą) lub na twardo (obowiązkowo z majonezem, a niekiedy także szczypiorkiem). Często przygotowuje się w polskich domach omlety – na słodko i na słono. Jajka sadzone, w koszulkach widywane są na polskich stołach śniadaniowych równie często. Aby urozmaicić sobie menu jajeczne można dodać jajko do potraw z kuchni innych kultur: dodać je do Pho, przygotować jaja po szkocku lub nauczyć się serwować danie śniadaniowe Shakshuka pochodzące z Izraela.