16 sierpnia, 2017

Co zjeść żeby się nie najeść?

 

Lekarze i dietetycy w rozmowach o zdrowym żywieniu zawsze podkreślają, jak ważne jest regularne żywienie. Należy jeść maksymalnie pięć posiłków dziennie o starannie wybranych, stałych porach. Ciężko jednak czasem wytrzymać do kolejnego posiłku. Dlatego zaczynając przygodę ze zdrowym żywieniem warto przygotować sobie w domu tzw. zdrowe przekąski. Mogą to być:

  • owsianka w słoiku z nasionami chia
  • zielony koktajl w bidonie przygotowany z zielonych warzyw i owoców, według ulubionego przepisu
  • przecierowe soki
  • zdrowe ciasteczka owsiane bez dodatku białego cukru
  • słodkie kulki z orzechów i daktyli lub innych bakalii z ulubionymi nasionami
  • fasolowy chleb
  • domowej roboty batoniki Muesli
  • suszone owoce
    Najbardziej popularnym i najprostszym do przygotowania jest przekąska – suszone jabłko.

Prosty przepis na takie danie poleca strona i radzi by po pierwsze kupić jabłka. W przypadku owoców do suszenia nie muszą to być najładniejsze okazy. Można użyć także jabłek, które od dłuższego czasu leżą w domu i nie zachęcają do spożycia. Przed pokrojeniem jabłek w cienkie plasterki należy je umyć, osuszyć, można także usunąć skórkę, która w procesie suszenia staje się trudna do pogryzienia. Nie należy suszyć owoców z gniazdami nasion. Przygotowane jabłka suszy się na kilka sposobów. Najbardziej podstawowym sposobem jest pieczenie jabłek w piekarniku – koniecznie z termoobiegiem i w temperaturze nie niższej niż 50-70 stopni Celsjusza. Pieczone krócej będą lekko „gumowe”, dłużej – przypominać będą chrupiące chipsy. Inną metodą stosowaną przez wielbicieli suszonych jabłek jest przygotowywanie ich na grzejniku lub kaloryferze – układa się je na sreberku i czeka na pożądany efekt. Oczywiście można skorzystać z metod naturalnych jak suszenie owoców na słońcu, czy nad kuchnią kaflową – na sznurku. Niektórzy przyprawiają jabłka przed suszeniem różnymi przyprawami dla polepszenia smaku np. cynamonem.

journal-blog