Tradycyjna kuchnia polska, która została stłumiona wraz z innymi aspektami polskiej kultury w czasach komunistycznych, powróciła z nową generacją kucharzy wprowadzających z powrotem stare potrawy. Tradycyjne polskie posiłki są również dziś niezwykle aromatyczne, obfite i złożone, a także nieco lżejsze, aby sprostać współczesnym podniebieniom. Podobnie jak w wielu krajach Europy Wschodniej, tradycyjna kuchnia w Polsce ma swoje korzenie w słowiańskich potrawach. Jednak polska kuchnia ma również wpływ na kuchnię włoską i francuską, która pochodzi ze średniowiecznego polskiego dworu. Ziemniaki są podstawą polskiej diety, działając jako blok składający się z wielu różnych produktów spożywczych. Śmietana i jajka są również intensywnie używane, chociaż współczesne interpretacje niektórych potraw mogą wykorzystywać ich lżejsze alternatywy. Tradycyjna polska kuchnia oferuje także wiele rodzajów zup wykonanych z grzybów i buraków. Chociaż w ostatnich latach dużo modniejsze wydawały się restauracje włoskie lub orientalne, miejsca z polskimi potrawami zaczynają być coraz częściej i chętniej odwiedzane. Coraz większa liczba restauratorów postanawia postawić na tradycyjne polskie smaki.
Dania kuchni polskiej
Jedną z takich potraw jest obfity gulasz myśliwski, który jest potocznie zwany bigosem. Jest to połączenie kapusty, grzybów i różnych mięs – tradycyjnie wieprzowiny, boczku i polskiej kiełbasy, ale dziś bigos może również zawierać dziczyznę lub kaczkę. Następnie w każdym polskim menu babci znajdziemy tradycyjne pierogi. Inne kultury wschodnioeuropejskie i słowiańskie mają swoje wersje pierogów, które sięgają korzeniami do średniowiecznej Rosji, ale Polacy uczynili to danie własnym. Ciasto wypełnione jest serem, ziemniakami, cebulą, kapustą, grzybami, mięsem (lub prawie każdym innym składnikiem, pikantnym lub słodkim, o jakim można pomyśleć). Pierogi są podawane na parze na gorąco gotowane lub smażone, czasami w towarzystwie kwaśnej śmietany. Zrazy to tradycyjne polskie jedzenie, które pokochasz. Nadzienie z boczku, pieczarek i ogórka skrywa się wewnątrz wytrawnego kawałka polędwicy wołowej, a następnie jest smażone lub grillowane w celu umożliwienia połączenia smaków. Jest to danie idealne, aby w sezonie grillowym jeść na zewnątrz. Z dodatkiem mizerii otrzymasz posiłek ze wszystkimi smakami najlepszej polskiej kuchni. Ta schłodzona sałatka składa się z cienko pokrojonych w plasterki ogórków, gałązek kopru i posiekanej cebuli w sosie śmietanowym i soku z cytryny.
Alternatywy tradycyjnych dań
Warszawskie restauracje wegetariańskie są odwiedzane przez osoby, które wiedzą, gdzie serwowane są dobre dania bezmięsne. Posiłki składają się ze świeżych i sezonowych lokalnych warzyw, niezwykłych kasz i ziół. Ceny są niskie, a promocje dnia są ogłaszane za pośrednictwem Facebooka. Szefowie kuchni i kelnerzy są młodzi i dynamiczni. Są niepowstrzymanymi wynalazcami i eksperymentatorami, którzy nie wierzą w mikrofale, lecz wiedzą, że tego typu dania to istne zdrowie na talerzu. Hummus z czerwonymi buraczkami i goździkami, burgery z soczewicy wraz z bezglutenowymi bułeczkami z mąki kukurydzianej i koktajlami z pietruszki z mango – taka jest najnowsza polska kulinarna ewolucja. Ponadto mniej popularne niż wegetarianizm opcje pojawiły się w ostatnich latach. Podczas gdy kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej może mieć niezdrową reputację, dostępne stały się opcje wegańskie i bezglutenowe. Można zatem stwierdzić, że gusta kulinarne są jak obuwie. Każdy dobiera własny styl. Niektórzy postawią na wygodę i praktyczność, a inni będą woleli bardziej modne i nowoczesne warianty.