Lipiec 26, 2017

Co zjemy nie myjąc owoców i warzyw?

 

Owoce i warzywa chronione są przed szkodnikami pestycydami – są to substancje chemiczne służące do zabezpieczania upraw przed szkodnikami, chwastami czy chorobami. Mają one służyć ludziom i przynosić obfite plony, ale jak się ich pozbyć przed spożyciem? Oczywiście, opłukanie wodą nie wystarczy , ale dlaczego?

Środki używane przy uprawach są bardzo silne i przygotowywane są na potrzeby rolników – muszą spełniać podstawowe funkcje w czasie wzrostu rośliny, a więc na pewno nie mogę być łatwo usuwalne pod wpływem warunków atmosferycznych – są więc oleiste. Jednak nie da się ich zauważyć gołym okiem, nie wyczuje się ich dotykiem, nie czuć ich smaku. Widać je dopiero gdy dojdzie do hydrolizy tj. gdy wymoczy się warzywo czy owoc w wodzie o odczynie alkalicznym. Sposobem na usunięcie z warzyw i owoców szkodliwych bakterii jest wypłukanie rośliny w wodzie z odczynem kwaśnym – powinno to trwać około 2-3 minuty. W ten sposób można pozbyć się szkodliwych bakterii takich jak E.Coli, Listeria, Salmonella.

Naukowcy podkreślają, że brak zachowania odpowiedniej higieny i spożywanie pestycydów wraz z warzywami i owocami może być bardzo negatywne w skutkach, a konkretniej może mieć wpływ na rozwój chorób, takich jak: cukrzyca, astma czy szereg różnych nowotworów.